Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowe
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną masę.
Pod koniec ubijania dodawać na przemian cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z kakao oraz proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. (wielkość blaszki 26 /30 cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Masa śmietankowa: Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa płaty. Spód ciasta wkładamy z powrotem do blaszki, delikatnie nasączamy ponczem z soku z cytryny oraz cukru. Następnie lekko smarujemy dżemem wiśniowym i rozkładamy ubitą śmietanę. Przykrywamy drugim płatem czyli górą ciasta, dociskamy. Całość pokrywamy polewą czekoladową. Wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki.
Polewa: Wodę wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu, dodać margarynę, cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas mieszając dodać kakao. Gotować około 3 minut od momentu zagotowania uważając, aby polewa nam się nie przypaliła.