Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bananową masą
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń czekoladowy
10 dag czekolady mlecznej z orzechami
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru.
Masa:
1/2 kg serka śmietankowego
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka żelatyny
1/2 szklanki cukru
3 banany (bez skóry około 30 dag)
Dodatkowo:
kawa rozpuszczalna do nasączenia
polewa czekoladowa
kolorowa posypka
wykonanie:
Ciasto:
Oddzielić białka jajek i ubić na sztywno z odrobiną soli do ubitych białek dodać cukier i ubić, aż powstanie biała beza, następnie dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Przesiać mąkę z budyniem oraz proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy, wymieszać i na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy i piec w temp. 180 st.
Masa:
Ser zmiksować z cukrem i bananami na gładką masę. Galaretkę rozpuścić razem z żelatyną w 3/4 szklanki wody i jak przestygnie dodać do masy serowej, dokładnie wszystko połączyć.
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa placki i dokładnie nasączyć kawą, Spód ciasta ponownie umieścić w formie i wyłożyć na nim całą już gęstniejącą masę serową, przykryć drugim plackiem . Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać kolorową posypką, schłodzić.