Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z morelami i kruszonką
Kroki postępowania
Najpierw przygotować kruszonkę: zmiksować wszystkie składniki w robocie lub rozdrobnić palcami. Wstawić do lodówki.
![Krok 1 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka1-2.jpg)
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
![Krok 2 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka2-2.jpg)
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
![Krok 3 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka3-2.jpg)
(wszystkie składniki ciasta muszą mieć temperaturę pokojową)
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbić jajko i zmiksować dokładnie.
![Krok 4 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka4-2.jpg)
Następnie dodać w dwóch turach kefir i mąkę. zmiksować dokładnie ale nie za długo.
![Krok 5 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka5-2.jpg)
Ciasto przełożyć do tortownicy (23cm średnicy), wyrównać.
![Krok 6 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka6-2.jpg)
Na wierzchu ułożyć morele, wcisnąć w ciasto.
![Krok 7 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka7-2.jpg)
Wierzch posypać schłodzona kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
![Krok 8 - Ciasto z morelami i kruszonką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-morelami-i-kruszonka8-2.jpg)