Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i żurawiną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 gram
cukier drobny 200 gram
mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 13 gram
jajko 4 szt
żurawina suszona 150 gram
rabarbar 4 łodygi
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i żurawiną

Kroki postępowania

1
Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać), osuszyć i pokroić po skosie na dość grube kawałki.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
2
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, aby napęczniała.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
3
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
4
Dodać jajka oraz miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
5
Tortownicę o rozmiarze 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać je łyżką. Na wierzchu ułożyć rabarbar oraz żurawinę.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
6
Przykryć tortownicę folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 20 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 02.07.2017 14:51
poprosze o kawałek :)
KORAL 01.07.2017 20:57
fajne ciasto :)
Małgorzata92 01.07.2017 19:28
Wspaniałe :)
olkaaa 01.07.2017 19:20
brzmi ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak