Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami
Ilość truskawek jest tutaj czysto orientacyjna, bo to indywidualne upodobania- ja zawsze kroje je w pół i układam na wierzchu ciasta i mniej więcej tyle ich d tego potrzebuję. Jeśli nie przepadacie za truskawkami, możecie je zastąpić porzeczkami, jeżynami czy śliwkami, bo ciasto doskonale z nimi wszystkimi smakuje.
Keksówkę smarujemy masłem, ewentualnie obsypujemy boki bulka tartą, wlewamy ciasto, układamy owoce (chyba że wolicie je wymieszać z ciastem) i wkladamy do piekarnika. W oryginalnym przepisie czas pieczenia to 60 minut w 180 stopniach, ale w moim piekarniku z termoobiegiem wystarczy 50 minut w 160-170 stopniach. Wystarczy je piec do suchego patyczka, ja zawsze zostawiam je do ostudzenia w piekarniku. Po wyjęciu osypuję cukrem pudrem i zajadam :)