Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami
Żółtka oddzielić od białek. W dużej misce ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, ciągle miksując. Następnie dodać żółtka w dwóch partiach i dokładnie wymieszać.
2 szklanki mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Do masy jajecznej dodać ostudzone masło i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm.
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Osuszyć, pokroić w plasterki/połówki. Oprószyć 1 łyżką mąki i układać na cieście.
Ciasto piec w nagrzanym do 180stC piekarniku ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Funkcja góra-dół. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.