Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami i kruszonką
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Całe jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy śmietanę oraz esencję waniliową i delikatnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na wolnych obrotach. Cieniutką stróżką dolewamy ostudzoną margarynę i chwilę miksujemy do całkowitego połączenia składników.
Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki - masło, mąkę i cukier - zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.
Ciasto wylewamy do tortownicy (Ø 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Smacznego!