Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem „leśny mech”
Kroki postępowania
Szpinak odmrozić, odcisnąć wodę (ja jeszcze dodatkowo go blendowałam, aby ciasto było bardziej jednolite). Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Nie przestając wlać olej. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i wymieszać. Dodać szpinak i wymieszać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
![Krok 1 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech1-2.jpg)
![Krok 2 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech2-2.jpg)
Przygotować i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na najwyższych obrotach na puch. Dodać cukier puder, a następnie żelatynę cały czas miksując. Ciasto posmarować masą i posypać okruchami ciasta.
![Krok 3 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech3-2.jpg)
Na wierzch wysypać pestki granatu.
![Krok 4 - Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-ze-szpinakiem-lesny-mech4-2.jpg)