Przepis i sposób przygotowania na: ciasto zielone jabłuszko
Do osobnego naczynia wbić żółtka i białka. Żółtka posypać proszkiem do pieczenia i polać octem. Po kilku minutach wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Połączyć z żółtkiem. Dodać mąkę i wszystko dobrze wymieszać. Wlać na blachę i piece ok. 20 min na 180 st. C.
Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka i na małym ogniu smażyć. Można je potłuc tłuczkiem do ziemniaków, wtedy szybciej zmiękną. Kiedy powstanie masa jak do dżemu, powoli wsypać paczkę galaretki. Wymieszać tak, by galaretka się rozpuściła. Zdjąć z ognia. Ostudzić. Po ostudzeniu kładziemy masę na biszkopt.
Następnie ubić śmietanę i wyłożyć na masę jabłkową.
Na koniec kładziemy galaretkę zrobioną wg przepisu na opakowaniu. Całość włożyć do lodówki na ok. 2 godz.
Gotowe!