Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami
2. Ciecierzycę odlać, płyn zachować. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się rumienić dodać paprykę, szybko wymieszać i wlać płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy. Tak powstały sos gotować przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę i wymieszać, tak by cała pokryła się sosem. Odstawić w ciepłe miejsce.
3. Pomidory obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szpinak umyć i grubo posiekać. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć pomidory przez 3 - 4 minuty. Dodać szpinak i smażyć całość kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia, dodać migdały i całość dokładnie wymieszać.
4. Na talerzach układać ciecierzycę, obok duszony szpinak. Całość posypać jajkiem na twardo.