Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Barszcz biały wg Piotra Ogińskiego
Przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie, z grzybami leśnymi, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz jest na zakwasie pszennym i to odróżnia go od żurku, który gotuje się na zakwasie z żytniej mąki.
Namocz grzyby w 100 ml wody. Opal cebulę.
Do wody (3 l) wrzucamy żeberka wołowe, włoszczyznę, doprawiamy pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, solą oraz zielem angielskim, całość gotujemy na mocnym ogniu doprowadzając do wrzenia, po czym zmniejszamy na minimum i gotujemy ok. 2 godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Gotowy rosół odcedzamy, na patelni podsmażamy boczek w kostkach, przez 3-4 minuty, aż będzie złocisty. Kiedy boczek się podsmaża, do rosołu dodajemy namoczone borowiki, ziemniaki, ponakłuwaną kiełbasę i gotujemy ok. 10 minut.
Po tym czasie do barszczu dodajemy podsmażony boczek, czosnek, zakwas, majeranek oraz pieprz i czekamy aż zupa się zagotuję.
Zagotowaną zupę zabielamy śmietaną, którą wcześniej hartujemy gorącym barszczem oraz doprawiamy kremem chrzanowym, mieszamy i ponownie czekamy aż zupa się zagotuje.
Gotową zupę wykładamy na talerz, wraz z dodatkami, kiełbasą, jajkiem, całość dekorujemy świeżym lubczykiem i podajemy.
Smacznego!
Szukasz przepisu na świąteczną zupę? Kliknij i zobacz, jak zrobić świąteczny rosół z kaczki z kluseczkami.