Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Solianka wg Piotra Ogińskiego
Do garnka wlewamy olej, na którym smażymy boczek wraz z cebulą przez 3-4 minuty.
Po tym czasie dodajemy seler, kapustę, pora, marchew oraz liście laurowe i ziele angielskie, całość smażymy jeszcze 2 minuty.
W tym czasie trzemy ogórki kiszone na tarce z dużymi oczkami, po czym dodajemy do garnka wraz z masłem, papryką oraz koncentratem. Całość smażymy na małym gazie przez minutę,cały czas mieszając drewnianą łyżką, tak by wyczyścić dno garnka, po czym zupę zalewamy wodą z ogórków kiszonych, bulionem i gotujemy przez 20 minut.
Do ugotowanej zupy dodajemy kiełbasę, mięso z bulionu, pietruszkę, doprawiamy koperkiem, pieprzem czosnkowym oraz solą.
Zupę mieszamy i wykładamy na talerz, ozdabiając kwaśną śmietaną oraz natką pietruszki. Podajemy z dobrej jakości, świeżym chlebem. Smacznego!
Jeśli kochacie treściwe zupy to koniecznie obejrzyjcie przepis na BARSZCZ UKRAIŃSKI.