Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana krewetkami
Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Po kilku minutach dodajemy czosnek drono posiekany lub przeiśnięty przez praskę i kieliszek wina. Zwiększamy nieco ogień, żeby płyn nieco wyparował i dodajemy oliwki krewetki obrane z ogonków i osuszone. Dusimy około 5 minut i chwilę przed zdjęciem z ogni dodajemy miąższ cukinii oraz śmietanę kremówkę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Cukinię solimy, a wgłębienie smarujemy delikatnie sproszkowanym chilli. Cukinie nadziewamy dodając również powstały sos.
Opiekamy około 20 minut.
Po wyjeciu z piekarnika wierzch skrapiamy kilkoma kroplami cytryny i dodajemy ulubiony ser i posypujemy świeżą natką pietruszki. Ja podałam w towarzystwie kuskusu z odrobiną natki.