Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami Zewy
Ciepłe mleko i roztopione masło umieścić w misce robota, dodać cukier i drożdże i mieszać aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
Następnie nadal mieszając dodawać porcjami mąkę i mieszać ciasto aż będzie gładkie i dobrze wyrobione.
Dodatkowo można na chwilę wyjąć ciasto na blat i jeszcze zagnieść.
Oprószyć ciasto mąką, włożyć do misy robota i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
W międzyczasie formę na babeczki wysmarować masłem i wysypać mąką.
Gdy już prawie będzie gotowe stopić masło do nadzienia i wystudzić oraz zetrzeć czekoladę na drobnych oczkach.
Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm w kształcie prostokąta.
Składniki nadzienia wymieszać i szybko rozsmarować na cieście.
Następnie rozsypać rodzynki i zwinąć roladę.
Roladę pociąć na 12 kawałków i każdy umieścić we wgłębieniu foremek.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia a potem posmarować żółtkiem rozmieszanym z odrobiną wody.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec babeczki 10 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Babeczki wystudzić na kratce i polać przygotowanym lukrem.