Przepis i sposób przygotowania na: Czarny las
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku.
Mąkę wymieszac z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać , i dodac do masy jajecznej. Delikatnie wmieszać łyżką.
Piec biszkopt przez 30 min w temp 180 st, po wystudzeniu przekroić na pół.
Blaty biszkoptowe nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Batony Ikar rozpuścić w mleku, dodać kakao, dokładnie wymieszać i gotować 5 min. cały czas mieszając, wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodać sparzone żółtka i cukier puder, ucierać. Na koniec dodawać masę z batonów.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i dwoma śmietanfixami.
Przełożenie:
biszkopt
masa
konfitura wiśniowa
biszkopt
bita śmietana
Ciasto udekorować wiśniami i (lub) startą czekoladą.