Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz
1 tacka włoszczyzny,
½ kg kości,
½ kg ćwikłowych buraczków,
2 listki laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 ziarenka pieprzu,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku,
odrobina cukru,
ocet.
Przygotowanie:
Z kości, włoszczyzny i reszty składników ugotować wywar. Buraki obrać, następnie opłukać i pokroić na talarki. Zalać w osobnym naczyniu wrzącą wodą i gotować przynajmniej pół godziny. Rosół przecedzony wymieszać z wywarem buraczanym i jeszcze raz zagotować, odrzucając buraczki. Następnie doprawić do smaku solą, octem, pieprzem i cukrem. W celu nadania barszczowi lepszego koloru, dobrze jest utrzeć 1 buraka i włożyć do sitka a następnie przelać przez niego barszcz. Barszcz podajemy „na czysto”, z pokrojonymi parówkami, kiełbasą czy też uszkami.