Przepis i sposób przygotowania na: Deser bezowy z bitą śmietaną i mango curd
Upiec bezy z 4 białek:
Składniki:
4 białka
szczypta soli
250 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.
Przygotować mango curd:
Składniki:
2 mango
75 ml soku z pomarańczy
sok z ½ cytryny
90 g cukru
3 łyżki śmietanki kremówki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżki Limoncello (pominęłam)
2 łyżki masła
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną i Limoncello. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia.Całkowicie wystudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą.
Podawać od razu.
Smacznego :)