Przepis i sposób przygotowania na: Deser z kaszy jaglanej z jabłkiem
Zaczynamy od zmielenia kaszy jaglanej - będzie ją łatwiej ugotować i nie będzie potrzeby dodatkowego rozdrabniania po ugotowaniu.
Zmieloną kaszę wsypujemy na wrzącą wodę z odrobiną masła (pod warunkiem, że dziecko nie jest na nie uczulone). Zmniejszany ogień i gotujemy jeszcze chwilę aż kasza się rozgotuje. Studzimy.
Jabłko obieramy i kroimy drobno. Gotujemy w soku jabłkowym aż się rozpadnie. Studzimy i przecieramy przez sitko. Przetarcie przez sitko daje nam pewność, że maluch nie zakrztusi się nierozdrobnionym kawałkiem potrawy.
Aby posiłek miał większą wartość odżywczą można do wystudzonej kaszy dodać mleko modyfikowane, odpowiednie do wieku dziecka.
Kaszkę przekładamy do miseczki, nakładamy na nią przetarte jabłko. Oczywiście można wymieszać, ale warto spróbować przyzwyczajać dziecko do wielu smaków w czasie jednego posiłku.