Przepis i sposób przygotowania na: deser z krówką i gruszką
Masę krówkową wymieszać ze szklanką wody i zagotować. Dodać żelatynę namoczoną w małej ilości zimnej wody i rozpuścić ją. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę krówkową wylać na herbatniki i odstawić do zesztywnienia. Jeśli jest więcej ciastek to można na to położyć koleją warstwę, albo kawałki rozsypać (tak jak u mnie na zdjęciu), lub pominąć ten krok.
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Zagotować je w 2 szklankach wody. Gotować 3 minuty. Dodać galaretkę gruszkową i rozpuścić ją. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylać na masę krówkową i wstawić do lodówki do zesztywnienia.
Można dodatkowo przygotować połowę turkusowej galaretki wg wskazówek na opakowaniu, wystudzić i na końcu wylać na galaretkę gruszkową jako cienką warstwę górną. Odstawić do zesztywnienia.
Po zesztywnieniu całości można wyjąć z formy, odwinąć z foli spożywczej i kroić nożem na kawałki. Gotowe, smacznego.