Przepis i sposób przygotowania na: Deserki ze świeżych truskawek i jogurtu greckiego
Truskawki oczyszczamy ze szypułek, myjemy i osuszamy, część odkładamy, a resztę przekładamy do garnka dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy do momentu aż truskawki puszczą sok. Lekko studzimy i miksujemy. Po zmiksowaniu ponownie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia dodajemy galaretkę truskawkową oraz łyżeczkę żelatyny i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki i żelatyny. Masę truskawkową przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Jogurt grecki przekładamy do wyższego naczynia dodajemy cukier trzcinowy oraz rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę, dokładnie mieszamy.
Masę jogurtową przekładamy na masę truskawkową, ponownie wkładamy do lodówki na 15 - 20 minut. Galaretkę truskawkową przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
Wyjmujemy pucharki z lodówki i układamy przygotowane wcześniej truskawki, zalewamy przygotowaną galaretką truskawkową. Deserki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Bitą śmietanę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Deserki wyjmujemy i dekorujemy ubitą śmietanką oraz truskawkami.