Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem
Kroki postępowania
Ogórki umyć, nie obierać i pokroić na kostkę.
![Krok 1 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/diabelskie-koreczki-z-chilli-i-czosnkiem1-2.jpg)
Posypać solą i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie, odsączyć z powstałego soku, posypać chili, dodać przeciśnięty czosnek i podgrzany olej. Wymieszać.
![Krok 2 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/diabelskie-koreczki-z-chilli-i-czosnkiem2-2.jpg)
Cukier zagotować z octem. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 godzin. Ogórki należy przycisnąć, aby nie wypływały.
![Krok 3 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/diabelskie-koreczki-z-chilli-i-czosnkiem3-2.jpg)
Po 12 godzinach nasze ogórki będą pokryte sokiem i pięknie się skurczą.
![Krok 4 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/diabelskie-koreczki-z-chilli-i-czosnkiem4-2.jpg)
Następnie koreczki włożyć do słoików i zalać zimną zalewą. Słoiczki szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. W oryginalnym przepisie było bez pasteryzacji, ale ja nie ryzykuję. Trochę zalewy zostaje i szkoda było mi jej wylać więc zrobiłam jeszcze trzy słoiczki ogórków w plasterki i zalałam pozostałą zalewą. Też wyszły bardzo dobre i nic się nie zmarnowało.
![Krok 5 - Diabelskie koreczki z chili i czosnkiem foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/diabelskie-koreczki-z-chilli-i-czosnkiem5-2.jpg)