Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kremówka z bitą śmietaną.
Kroki postępowania
Z podanych składników stopniowo wlewając zimną wodę zagniatamy ciasto takie jak na pierogi, następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto kluskowe wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, na rozwałkowane ciasto kładziemy ciasto maślane i lekko oprószając mąką pszenną rozwałkowujemy, pozostawiamy brzegi ciasta kluskowego.
Następnie składamy w kopertę, tak, żeby ciasto maślane nie wypłynęło podczas wałkowania.
Następnie ciasto wałkujemy składając na pół, czynność powtarzamy dwa razy, wałkując uważamy, żeby ciasto maślane nie wypłynęło. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10 minut i ponownie ciasto wałkujemy i składamy. Ciasto w zamrażalniku powinno być co najmniej trzy razy.
Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.