Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza z rukolą
W niewielkiej ilości ciepłej wody zozpuszczam drożdze. Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól i cukier, wlewam olej i letnią wodę oraz rozpuszczone drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiam ciasto w razie konieczności podsypując mąką. Formuję z ciasta kulę i odkladam przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po ok 30 min ciasto jest gotowe do rozwałkowania.
W czasIE gdy ciasto rośnie zabieram się za sos do pizzy.
Do garnka wlewam przecier pomidorowy i gotuję tak długo aż nadmiar wody odparuje i powstanie gesta pasta (trzeba uważać aby sos się nie przypalił), gdy jest już gęsty dodaję oregano i posiekany drobniutko czosnek.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte wykładam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję na cienki okrągły placek.
Ciasto układam na okrągłej blaszce do pieczenia pizzy. Na ciasto wykładam pomidorowy sos. Następnie kukurydzę, drobno posiekana papryczkę chili i plastry szynki. Posypuję wszystko oregano i Kucharkiem.Następnie ścieram parmezan i obficie posypuję pizzę.
Piekarnik należy rozgrzać do tem 180* i piec pizze ok 15 min.
Po upieczeniu posypać umytymi liśćmi rukoli.