Przepis i sposób przygotowania na: Domowa szynka gotowana
Domowa szynka gotowana to sprawdzony przepis na pyszną wędlinę zrobioną samodzielnie bez użycia środków konserwujących. Doskonały smak zapewni wykąpanie szynki w soli i innych przyprawach oraz dwukrotne zagotowanie.
Kroki postępowania
Mięso wieprzowe od szynki należy dokładnie umyć i osuszyć. Odkrawamy kawałki zbędnego tłuszczu i wkładamy do siatki wędliniarskiej lub obwiązujemy sznurkiem bawełnianym do szynek.
![Krok 1 - Domowa szynka gotowana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-szynka-gotowana9-2.jpg)
Szynkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak, aby cała szynka była przykryta. Dodajemy przyprawy.
![Krok 2 - Domowa szynka gotowana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-szynka-gotowana10-2.jpg)
Zdemujemy garnek z palnika i studzimy nie wyciągając szynki.
![Krok 3 - Domowa szynka gotowana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-szynka-gotowana11-2.jpg)
Następnego dnia znowu należy zagotować i od momentu wrzenia gotować znowu 5 minut. Zostawiamy w zalewie do całkowitego wystudzenia i odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
![Krok 4 - Domowa szynka gotowana foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-szynka-gotowana12-2.jpg)