Przepis i sposób przygotowania na: Domowa tortilla z indykiem i warzywami
1. Filet z indyka pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach. Studzimy i kroimy w paski.
2. Mąkę pszenną i krupczatkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Do mąki wlewamy oliwę i wrzątek, wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy na jędrne i gładkie ciasto. Kulkę nakrywamy miseczką i odstawiamy na pół godziny, aby ciasto odpoczęło i przestygło. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy na grubość 2mm i smażymy przez 10 sekund z każdej strony. Usmażone placki przykrywamy ręcznikiem, aby podczas studzenia za bardzo nie wyschły.
3. Paprykę myjemy, kroimy w paski 1 cm. Ogórka obieramy i kroimy w słupki.
4. Na ostudzona tortille kładziemy sałatę, pokrojoną paprykę i ogórka i fileta z indyka. Zwijamy i kroimy w 4 cm kawałki. Układamy w pudełeczku.
5. Z podanych składników na sos przygotowujemy sos czosnkowy- mieszając je. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekładamy do małego pudełeczka.