Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z szynkowaru
Kroki postępowania
![Krok 1 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara1-2.jpg)
![Krok 2 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara2-2.jpg)
![Krok 3 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara3-2.jpg)
![Krok 4 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara4-2.jpg)
Wsypać żelatynę, sól, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
![Krok 5 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara5-2.jpg)
Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 6-7 godzin.
![Krok 6 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara6-2.jpg)
Następnie do szynkowara włożyć foliowy woreczek i dociskając napełnić mięsem. Szczelnie zawiązać woreczek, docisnąć blaszką ze sprężyną, zamknąć, odłożyć na kilka godzin do lodówki. Do wysokiego garnka wlać wodę, zagotować, włożyć szynkowar z mięsem i parzyć w temperaturze 80-85 stopni około 1,5-2 godziny. (szynkowar powinien być zanurzony w wodzie około 2-3 cm, ponad stan mięsa). Następnie szynkowar z wędliną wyjąć z wody, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
![Krok 7 - Domowa wędlina z szynkowaru foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/wedlina-z-szynkowara7-2.jpg)