Przepis i sposób przygotowania na: Domowe pieguski
Kroki postępowania
Orzechy siekamy, ale niezbyt drobno, rodzynki jak są małe, to zostawiamy w całości, a jak duże, to możemy przekroić na pół. Czekoladę drobno siekamy. Masło roztapiamy na małym ogniu i jak nieco przestygnie, to mieszamy z cukrem. Dodajemy jajko, żółtko, ekstrakt waniliowy i całość bardzo dokładnie miksujemy na puszystą masę.
![Krok 1 - Domowe pieguski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-pieguski15-2.jpg)
Dodajemy sodę i proszek do pieczenia wymieszany z mąką i miksujemy do połączenia składników (masa będzie gęsta, jeśli nie mamy miksera o dużej mocy, to lepiej wymieszać łyżką).
![Krok 2 - Domowe pieguski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-pieguski16-2.jpg)
Na samym końcu dodajemy czekoladę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy.
![Krok 3 - Domowe pieguski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-pieguski17-2.jpg)
Za pomocą łyżki do lodów nakładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
![Krok 4 - Domowe pieguski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-pieguski18-2.jpg)
![Krok 5 - Domowe pieguski foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowe-pieguski14-2.jpg)