Przepis i sposób przygotowania na: Domowy dżem truskawkowy
Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.
Domowy dżem z truskawek warto zapasteryzować - mamy gwarancję, że dżem dotrwa do sezonu zimowego, a nawet dłużej :)
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).
Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość jeszcze około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia.
* Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem.
* Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.
Życzę smacznego! :)