Przepis i sposób przygotowania na: Dżem wiśniowy
Dżem to świetny dodatek do kanapek, placków, ciast, gofrów czy naleśników. Wiśnie to wyjątkowe owoce - są słodkie i kwaśne jednocześnie, co sprawia, że są świetnym towarzyszem deserów, zwłaszcza czekoladowych. Ten przepis na dżem wiśniowy jest niezwykle prosty - ważna uwaga - jeśli chcesz, aby dżem przetrwał do zimy zadbaj o to, aby słoiczki i zakrętki były dokładnie umyte i wyparzone lub zapasteryzuj słoiki, jedną z metod opisanych w naszej poradzie: Jak pasteryzować przetwory?
Na dżemy wiśniowy są różne przepisy. ten jest wyjątkowo prosty i sprawdzony:
1. Wiśnie umyć i wydrylować. Zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić na pół godziny.
2. Po tym czasie wiśnie (wraz z sokiem, który puszczą) zagotować, cały czas mieszając. Gotować około 20 minut, co chwilę mieszając.
3. Gotowy, gorący dżem przełożyć do słoiczków, mocno dokręcić. Odwrócić do góry dnem, aby słoik dobrze się zamknął.