Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet mięsny drobiowo-wieprzowy
Dwie keksówki wyłożyć folią aluminiową. Kurę ugotowaną np. dzień wcześniej w rosole obrać.
Boczek (ewentualnie podgardle) zalać wodą, ugotować razem z warzywami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Wywar doprawić solą i pieprzem. Wszystko gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjąć z wywaru, zostawić do przestudzenia. Częścią wywaru zalać wątróbkę, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Ostudzić.
Pozostałym wywarem zalać bułki.
Wszystkie mięsa, warzywa i bułki przepuścić dwa razy przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Masę na pasztet wymieszać z 3 jajkami, doprawić do smaku pieprzem, pieprzem ziołowym, solą, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem. Dokładnie wymieszaną masę wlać w keksówki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Gdyby pasztet za mocno się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić. Najlepiej, żeby postał w lodówce przez 12 godzin.