Przepis i sposób przygotowania na: Domowy podpiwek
Kroki postępowania
Wodę gotujemy, dodajemy kawę zbożową w torebkach lub sypaną.
![Krok 1 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek1-2.jpg)
Gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Należy uważać, aby kawa nie wykipiała.
![Krok 2 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek2-2.jpg)
Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy kwas cytrynowy.
![Krok 3 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek3-2.jpg)
Do szklanki dajemy kilka łyżek zagotowanej kawy i rozpuszczamy drożdże.
![Krok 4 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek4-2.jpg)
Rozpuszczone drożdże wlewamy do garnka z kawą.
![Krok 5 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek5-2.jpg)
Wyciągamy saszetki kawy i rozlewamy roztwór do butelek. Zostawiamy nieco wolnego miejsca.
![Krok 6 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek6-2.jpg)
Zostawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przenosimy na 5-7 dni w chłodne miejsce.
![Krok 7 - Domowy podpiwek foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-podpiwek7-2.jpg)