Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Tarta z szynką i porem wg Piotra Ogińskiego
Mąkę, masło, jajko, mleko oraz sól przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.
Po tym czasie ciasto delikatnie wałkujemy, posypujemy czarnuszką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm.
Tak przygotowane ciasto za pomocą wałka przekładamy na formę wysmarowaną masłem, boki ciasta dobijamy do formy, nadmiar ciasta ściągamy, tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie por z nadzienia oraz sałatki blanszujemy na osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty.
Na patelni podsmażamy boczek wraz z szynką do uzyskania złotego koloru.
Z pora wyciągamy ładne środki, a resztę kroimy. Jajka wbijamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek suszony, majeranek oraz śmietankę, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę, następnie dodajemy połowę pokrojonych porów, podsmażony boczek, szynkę, na samej górze układamy środki porów które polewamy miodem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.
W międzyczasie w miseczce łączymy miód, sok z cytryny, sól oraz musztardę, następnie do dresingu dodajemy por, zieloną cebulkę, rzodkiewkę oraz kalarepę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Upieczoną tartę kroimy na porcje, przekładamy na talerz, obok kładziemy surówkę i podajemy.
Smacznego!