Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Zupa krem ze szpinaku, odc. 17
Bulion warzywny:
1 l bulionu warzywnego: włoszczyzna, prażona cebula, czosnek, 3 liście laurowe, 5–6 ziaren ziela angielskiego (całość gotujemy przez około 1 godzinę).
Zupa:
Czosnek rozgniatamy i siekamy, cebulę kroimy dowolnie, por siekamy, ziemniaki kroimy w kostkę. Nagrzewamy garnek i wlewamy oliwę, dodajemy masło, czosnek, cebulę, por i ziemniaki, doprawiamy suszonymi pomidorami i dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Dodajemy 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy bulion warzywny i śmietankę 18%. Zupę doprawiamy gałką muszkatołową, ścierając ją nad garnkiem. Zupę blendujemy na jednolity krem. Do głębokiego talerza nalewamy zupę, na środek nakładamy 4 łyżki sera twarogowego. Dekorujemy liskiem świeżej bazylii.
Twaróg:
Do miski wkładamy twaróg półtłusty, pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do twarogu. Bazylię i orzechy włoskie (mogą być uprażone), siekamy i dodajemy do twarogu. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy.