Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Krem z cukinii z grzankami, odc. 33
Siekamy dwa ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cukinię oraz ugotowane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Do garnka wlewamy olej rzepakowy oraz dodajemy masło. Wrzucamy pokrojony czosnek, cebulę, cukinię i ziemniaki. Wszystko podsmażamy około 3-5 minut, mieszamy. Dodajemy bulion warzywny (zamiennie rosół z kury) i gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy, ale nie do gładkości. Dodajemy śmietankę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ponownie blendując.
Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-15 minut (do zarumienienia).
Do szklanej miski dodajemy serek śmietankowy. Dorzucamy kapary i suszone pomidory pokrojone w paseczki, dodajemy kilka kropli oleju, w których pomidory były marynowane. Dodajemy orzeszki pinii (zamiennie orzechy włoskie, laskowe albo makadamia) oraz czarnuszkę.
Podanie:
Na grzanki nakładamy przygotowaną pastę. Do dekoracji używamy listków bazylii. Do głębokiego talerza wlewamy zupę krem. Układamy grzanki. Posypujemy zupę nasionami czarnuszki.