Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Sałatka z ośmiornicy i melona, odc. 20
Sałatka:
Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Melona obieramy ze skóry i wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w większą kostkę. Papryczkę chili kroimy w talarki, czerwoną cebulę w kostkę. Do pestek granatu kolejno dodajemy filetowane cząstki pomarańczy, awokado, melona, chili i czerwoną cebulę.
Sos:
Czas na przygotowanie sosu. Do oliwy z oliwek dosypujemy liofilizowany szczypiorek, dodajemy syrop klonowy, imbir i sok z cytryny. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu i doprawiamy chili pieprz cayenne. Owoce mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę odstawiamy na kilka minut, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Następnie kroimy bagietkę. Masło mieszamy z przyprawą do bruschetty i smarujemy nim kromki pieczywa, które układamy na zimnej patelni i dopiero na niej podpiekamy.
Na patelni ryflowanej grillujemy ośmiornice. Krewetki wrzucamy do sałatki, dodajemy siekaną miętę i mieszamy. Macki kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki.
Sposób podania:
Sałatkę nakładamy do miski i dekorujemy większymi kawałkami ośmiornicy oraz miętą. Dookoła układamy grzanki.
W przepisie użyto parzonych krewetek koktajlowych i gotowanej ośmiornicy.