Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z jarmużu z migdałami i pestkami dyni
Często nachodzi Was myśl, co przygotować z jarmużu? Oczywiście, że sałatkę z jarmużem! Taka propozycja dania sałatkowego przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom lekkich, zdrowych i pożywnych dań! Wystarczy jedynie oczyścić jarmuż (tutaj pamiętajcie o odcięciu twardych zakończeń jarmużu oraz usunięciu brzydkich liści), przygotować sos Vinaigrette zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz dodać posiekane orzechy, migdały i pestki granatu. Zaletą sałatki z jarmużem jest to, że pod wpływem sosu, liście nie robią się miękkie, a sama sałatka niesmaczna. Jarmuż nawet na drugi dzień będzie jędrny, dlatego jeśli macie ochotę na przygotowanie tej sałatki dzień wcześniej - spokojnie możecie to zrobić, ale na tym etapie nie zalewajcie jej sosem. Dressing dodajcie do sałatki tuż przed jedzeniem. Smacznego!
1. Jarmuż oczyścić i wysuszyć.
2. Migdały posiekać na mniejsze kawałki, a pestki z dyni uprażyć.
3. Wydrążyć nasiona z połówki granatu.
4. Przygotować sos vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką Prymat zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
5. Jarmuż wymieszać z sosem, posypać migdałami, pestkami dyni, nasionami granatu i sezamem.
Smacznego!