Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy
Ryba zapiekana pod pierzynką z aromatycznych ziół i masła to świetny sposób na przyrządzenie ryby. Mięso dorsz jest soczyste, apetycznie pachnące i bardzo smaczne. Dorsz zapiekany może być daniem na co dzień lub daniem podanym na świąteczny stół. Wówczas możecie pierzynkę wzbogacić o kawałeczki suszonych grzybów leśnych.
Kroki postępowania
Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki. Skropić sokiem z cytryny.
![Krok 1 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-zapiekany-pod-pierzynka-z-masla-pietruszki-i-musztardy1-2.jpg)
Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
![Krok 2 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-zapiekany-pod-pierzynka-z-masla-pietruszki-i-musztardy2-2.jpg)
![Krok 3 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-zapiekany-pod-pierzynka-z-masla-pietruszki-i-musztardy3-2.jpg)
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 minut. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Wysypać na talerze i ułożyć rybę. Posypać szczypiorkiem.
![Krok 4 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-zapiekany-pod-pierzynka-z-masla-pietruszki-i-musztardy4-2.jpg)