Przepis i sposób przygotowania na: Drozdzowa rolada makowa
Kroki postępowania
Nastepnie dodac lekko podgrzane mleko i tyle lyzek maki, zeby konsystencja byla jak na geste ciasto nalesnikowe.
Odstawiamy w cieple miejsce do 20 minut
![Krok 1 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa2-2.jpg)
Wyrabiamy ciasto.
Gotowe nalezy umiescic w misce, przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
![Krok 2 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa3-2.jpg)
Ugotowany mak da sie rozetrzec w palcach.
Ugotowany i odcedzony mak mielimy.
![Krok 3 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa4-2.jpg)
![Krok 4 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa5-2.jpg)
W garnku roztapiam 3 lyzki cukru w niewielkiej ilosci wody.
Dodaje skorke i smaze az zrobi sie miekka
![Krok 5 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa6-2.jpg)
Mieszam dokladnie razem.
![Krok 6 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa7-2.jpg)
![Krok 7 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa8-2.jpg)
Nakladam na niego mase makowa i zwijam w rulon
![Krok 8 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa9-2.jpg)
Ciasto odstawiam na okolo 20 minut.
Rolade pieczemy okolo 45 minut, (najlepiej sprawdzac patyczkiem), w temp 180 st C.
Ostudzona polewamy lukrem, lub obsypujemy cukrem pudrem
![Krok 9 - Drozdzowa rolada makowa foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowa-rolada-makowa10-2.jpg)