Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rolada z makiem
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem.
Dodać cukier, jajko,żółtko i szczyptę soli.
Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa:
Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę mannę, bakalie oraz ubite na sztywno białka.
Wymieszać do połączenia składników.
Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.
Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 stopniach około 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.