Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 gram
mleko 1 łyżka
cukier 1 łyżka
woda 1/4 litra
mąka 1/2 kg
sól 1 łyżeczka
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki

1. Drożdże rozmieszaj z cukrem i mlekiem w temperaturze pokojowej do całkowitego rozpuszczenia.
2. Mąkę przesiej do miski, dodaj olej, wodę i rozpuszczone drożdże. Posól
3. Wyrabiaj tak długo aż ciasto stanie się gładkie
4. Przełóż ciasto do miski i przykryj, wstaw do lodówki. Powinno tam stać całą noc. ( lub cały dzień )
5.Wyciągnij z lodówki i wygnieć ręką. Podziel na 10 bułeczek. Połóż na posmarowanej olejem blasze i z wierzchu posmaruj rozkóconym jajkiem. Bułeczki można też posypać makiem lub sezamem.
6.Zostaw na 20 min do wyrośnięcia
7. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piecz 15 - 20 minut aż się zrumienią.
8, Wyciągnij i przełóż na kratkę żeby odparowały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 06.11.2012 08:55
Pyszne.
Katarzyna87 04.11.2012 10:44
mniam
gottrina 04.11.2012 10:29
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak