Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki z mortadelą, ogórkiem, żółtym serem
Do misy miksera dodajemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Kolejno dodajemy mleko, jajko oraz starter. Całość mieszamy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie mieszamy przez kilka minut tak aby ciasto miało jednolitą konsystencję.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 godziny).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 9 części (łatwo to zrobić za pomocą wagi kuchennej). Każdą część odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
Każdą kulkę rozwałkowujemy na kształt koła, kładziemy na nim mortadele, kawałek ogórka i ser i ciasto zawijamy do środka formując kulę. Uformowane bułki kładziemy na silikonowej macie lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą, posypujemy szczypiorkiem i robimy około 3 otwory widelcem w każdej z bułek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180-190°C. Bułki pieczemy przez 15 minut, lub do momentu aż wierzch się ładnie przypiecze.