Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe kokardki
mąkę 2 szklanki przesiewam na stolnicę .
masło 100 gram rozpuszczam
żółtka 3 szt.ubijam z 1/2 szklanki cukru pudru.
mlek o1/2 szklanki podgrzewam
do mąki dodaję rozczyn, jajka, następnie po porcjach ciepłego mleka wyrabiając ciasto na koniec rozpuszczone masło.
cały proces wyrabiania musi trwać około 10 minut ,aby ciasto dobrze się napowietrzyło.czym dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie bardziej pulchne.
odstawiam niech sobie rośnie.(40-50 minut)
blat podsypujemy mąką wykładamy po porcji ciasta rozwałkowujemy potrzeba nam 4 prostokąty o szerokości 10-12 cm.,dł. dowolna.
smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim .dociskamy i nożem kroimy pionowo na szerokość 3-4 cm. środkiem przyciskam tak aby powstała kokardka.
piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.