Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kuchareczki "Izunie".
Do miski wsypujemy odważoną mąke , roztopioną margaryne , cukier i szczypte soli.
Na koniec wlewamy rozmącone drożdże. Wyrabiamy około 15 minut .
Odstawiamy na 30 minut do wyrośniecia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części. Wałkujemy jedną na 1 cm placek i wykrawamy trójąty foremką lub nożem "recznie"
Następnie robimy długie wałeczki z reszty ciasta, z których tworzymy sukienki kuchareczek .
Pamietajmy o maczaniu kawałków ciasta w jaju roztrzepanym by mogły się do siebie skleić .
Z kulek robimy główki ,a z mniejszych nogi i ręce.
Z wałeczków robimy włosy ; maczamy w jajku , a następnie w maku i doklejamy do głowy.
Kuchareczki dobrze kształtować juz na posmarowanej i obsypanej maką blasze. Wtedy nie musimy ich przenosić i mamy pewność ,że się nierozwalą .
Gotowe kuchareczki smarujemy przed pieczeniem jajkiem , z ziela angielskiego robimy oczy, a łyżeczką dociskając usta.
w kształt sukienki wkładamy pół łyżczki marmolady.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.