Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi z rybą
Farsz:Cebulę i papryki oczyścić,pokroić w kostkę.Cebulę zeszklić na oliwie.Wrzucić paprykę i udusić. Doprawić
solą,pieprzem,bazylią,curry. Farsz wystudzić,dodać tuńczyka lub sardynki(odsączonego z zalewy) i dodać natkę pietruszki lub liście selera.
Ciasto podzielić na porcje (ilość porcji,sztuk zależy od tego jakiej wielkości chcemy mieć pierogi) rozwałkować na placki.Na każdy placek położyć porcję farszu. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem.
Placki złożyć,brzegi skleić.Za pomocą widelca można zrobić ozdobne brzegi. Wierz posmarować jajkiem. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20
minut.
RADA:Do farszu można dodać kukurydzę i czerwoną fasolę konserwową