Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z dżemem agrestowym Zewy
Do miski wrzucić drożdże, mieszać z cukrem aż będą płynne.
Dodać mleko, tłuszcz i wymieszać.
Następnie wsypać mąkę zmieszaną z solą i amoniakiem i wymieszać dość energicznie a potem zagnieść ciasto.
Oprószyć je odrobioną mąki i zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć każdy placek na 8 trójkątów i na brzegu szerszej strony położyć po łyżeczce dżemu.
Zwijać rogaliki od szerszej do węższej strony i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc odstępy.
Zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
Gdy wyrosną posmarować je rozbełtanym jajkiem i posypać rozdrobnionymi płatkami migdałowymi.
Rogaliki piec 10 minut w 240 stopniach.
Upieczone przestudzić zakryte ściereczką.