Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z makiem.
Żółtka i pozostały cukier ubijamy na kogel-mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i w momencie gdy rozczyn nam urośnie, dodajemy go do mąki, przekładamy ubite jajka, wlewamy mleko i masło - całość zagniatamy.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na nie mniej niż 1 godzinę, po tym czasie powinno zdwoić swoją objętość.
Przekładamy je na stolnicę, ponownie chwilę zagniatamy i dzielimy na 2 części.
Foremki smarujemy tłuszczem, ja smarowałam margaryną.
Każdy kawałek ciasta wałkujemy , tworząc prostokąt.Na brzeg ciasta układamy 6 łyżek masy makowej, zwijamy jak roladę i nacinamy wzdłuż.
Ciasto przenosimy do foremki i w niej zaplatamy warkocz nadzieniem na wierzch.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 20-25 minut, a następnie podgrzewamy piekarnik do tem. 150 stopni C, wstawiamy blaszki i pieczemy 50 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu możemy ciasto polukrować.