Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z truskawkami
Do jajka dodać, żółtko, cukier i rozmieszać.
Do wyrośniętego zaczynu dodać, mąkę, masę jajeczną, mleko i roztopione masło .(nie gorące), zagnieść ciasto, uformować kulę .
Włozyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie umyć, obrać truskawki każdą przekroić na pół.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę.
Wysmarować blaszkę do pieczenia tłuszczem i oprószyć tartą bułką.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę, posmarować rozmieszanym białkiem, odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Na cieście ułożyć truskawki, przeciętą stroną do góry, posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut.
SMACZNEGO!!!