Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z ananasem i orzechami
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać pozostałe letnie mleko, żółtka, cukier i mąkę, wymieszaną z solą. Wyrabiać około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło.
Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.
![Krok 1 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami0-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami2-2.jpg)
Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i palcami rozcierać tak, aby powstały okruchy ciasta.
![Krok 3 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami4-2.jpg)
![Krok 5 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami5-2.jpg)
![Krok 6 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowki-z-ananasem-i-orzechami6-2.jpg)