Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z makiem
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1 szczypta soli
125 ml ciepłego mleka
2 jajka
10 dag cukru
15 dag masła
Masa makowa:
40 dag maku
5 dag masła
30 dag cukru
3 żółtka
aromat migdałowy
10 dag rodzynek
10 dag orzechów
10 dag migdałów
dodatkowo białka jajek.
wykonanie:
Masa makowa: Mak wypłukać, zalać gorącą wodą i gotować około 30 min(moja babcia twierdziła, że mak jest dobry dopiero jak ziarenka maku łatwo się rozcierają w palcach), ugotowany mak dokładnie odsączyć z wody, następnie zmielić przez maszynkę najlepiej 2-3 razy do skręconego maku dodać stopione masło, cukier, żółtka jajek oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie wymieszać i podsmażyć wszystko cały czas mieszając kilka minut. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i solą, dodać jajka, stopione masło oraz drożdże z mlekiem, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość około 1-1.5 cm, posmarować je masą makową, zwinąć jak roladę, przełożyć ostrożnie do wysmarowanej formy, posmarować wierzch ciasta białkiem i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia . Piec w temp. 180st około 45 min, po upieczeniu polać polewą lub lukrem.