Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Duszona kapusta na pomidorowo

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por ok. 50 gram (biała część)
czosnek 1duży ząbek
olej do smażenia
kapusta pekińska 1/4 bardzo dużej główki
marchewka 1 duża sztuka
masło roślinne 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona kapusta na pomidorowo

Kroki postępowania

1
Por oczyścić, pokroić w ćwierć plasterki. Czosnek obrać, posiekać. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim por z czosnkiem.
Krok 1 - Duszona kapusta na pomidorowo foto
2
Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę z marchewką dodać do pora. Wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 2 - Duszona kapusta na pomidorowo foto
3
Do kapusty wlać 1 szklankę wody, dodać masło roślinne, koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu. Wymieszać.
Krok 3 - Duszona kapusta na pomidorowo foto
4
Dusić na średnim ogniu do miękkości wszystkich warzyw. Przez kilka minut dusić pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić dalej, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 4 - Duszona kapusta na pomidorowo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 10.05.2013 17:16
super danie
leonowie 10.05.2013 16:06
coś dla mnie, bardzo lubię takie dania:)
teresa18 10.05.2013 15:46
to coś dla mnie
Lampencjo 10.05.2013 13:15
pyszna kapustka
Habibi 10.05.2013 13:11
kilka dni temu miałam taką :) najczęściej robię właśnie na pekince :)
Zdzisław 10.05.2013 12:59
dla mnie pysznie zrobione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak